Cameratoezicht in slachtuizen

Als het aan de 2e kamer ligt komt er in ieder slachthuis camerabewaking. Een motie van de Partij voor de dieren werd aangenomen door ondersteuning van de PVV, D66, Groenlinks, SP, PvdA, Christenunie, 50Plus, Denk en FvD.

Volgens een onderzoek van Arno Wellens kost het plaatsten van een ip-camera maar liefst €0,0000976 per dier.

De aanleiding van de motie en het onderzoek zijn de bizarre gebeurtenissen in een Belgisch varkensslachthuis waar de dieren door medewerkers werden geschopt, geslagen en aan de oren werden meegetrokken. Varkens die na transport niet meer in staat waren om zelf te lopen werden met kettingen om hun poten uit de vrachtwagen gesleept. Een deel van dit vlees kwam volgens de directeur van Animal Rights ook terecht bij Nederlandse slagers. Dit slachthuis was de grootste van België en verwerkte wekelijks 30.000 varkens. Inmiddels zijn ze gesloten.

Door deze ontwikkelingen wilt Staatsecretaris van Dam van het ministerie van Landbouw in gesprek gaan met Nederlandse slachthuizen over het invoeren van camerabewaking. Frankrijk is Nederland inmiddels al voor, vanaf volgend jaar worden Franse slachthuizen verplicht om cameratoezicht te hebben om het welzijn van de dieren te waarborgen.

Waarschijnlijk zullen de slachthuizen zelf niet heel happig zijn op het verplicht maken van cameratoezicht. De winstmarges van het slachthuis in Tiel waren zo laag dat ze bijna niet te zien waren. Op een grote investering in cameratoezicht zullen deze verwerkers dus niet blij mee zijn.

Bekijk het filmpje over de ontdekkingen in varkensslachthuis Tiel