Hoe maak je een vijver schoon?

Het regelmatig schoonmaken van je vijver is essentieel in het voortbestaan van jouw vijver. Lees hieronder een aantal tips die je zeker in gedachten moet houden tijdens het schoonmaken!

Stap 1

De beste tijd om je vijver een schoonmaak beurt te geven is tijdens het voorjaar. Tijdens de transitie van het koude naar het warmere water worden je vissen weer actiever. Het is sowieso belangrijk om te weten dat je je vijver eigenlijk maar maximaal 2 keer in het jaar mag schoonmaken, laat vooral de natuur zijn gang gaan! 

Stap 2

Snoei de dode planten delen van de planten af. Dit zorgt ervoor dat de overgebleven planten weer verder kunnen groeien, en jij hebt weer prima zicht op je vissen. Het verwijderen van algen op de vijverfolie doe je gemakkelijk met een schepnetje. Er zit wel een verschil tussen draad- en zweefalgen. Draadalgen zijn zoals de naam al doet vermoeden groene draden die op het oppervlak van je vijver drijven. Draadalgen zijn niet slecht voor je vijver, de meeste mensen vinden ze gewoon niet zo mooi. Ook kunnen de draden wel terecht komen in je vijverfilter, waardoor deze minder gaat werken of zelfs kapot kan gaan.

Stap 3

Het filter van je vijver is enorm belangrijk voor het welzijn van jouw vissen en planten. In het voorjaar is het belangrijk om het filter goed schoon te maken, er kan van alles in het filter zitten waardoor het minder goed kan werken. Vijverfilters hebben meerdere kamers waardoor het vuil heen loopt. In de eerste kamer tref je vooral modder, resten van planten en uitwerpselen. Het is enorm belangrijk om te weten dat je je vijverfilter nooit moet schoonmaken met chemische schoonmaakmiddelen van bijvoorbeeld de supermarkt. Deze schoonmaakmiddelen dode alle bacterien die aanwezig zijn in het filter en verspreiden dit daarna door je vijver heen. Ook moet je absoluut geen leidingwater gebruken bij het schoonmaken van het filter, gebruik altijd water uit de vijver zelf.